TRANSPORTUL

DE CE INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT RUTIER SI FEROVIAR IN RO NU CONSTITUE O PRIORITATE PENTRU GUVERN?

Ideile si parerile exprimate sunt personale si nu angajeaza in niciun fel institutia unde lucrez, Comisia Europeana (Eurostat).


 

Bazandu-ma pe experienta acumulata in perioada cat am lucrat la proiectul Galileo si actualmente in Eurostat la Unitatea de Statistici de Transport voi cere sa fiu membru in Comisia de Transport si Turism a Parlamentului European. Pachete legislative importante pentru Transport nu vor fi adoptate acum, pe final de legislatura, desi parlamentarii incerca sa bucleze cat mai multe din dosare. Prin urmare, eu care am urmarit cu atentie lucrarile in TRAN, as fi deja foarte in tema cu subiectele, de procedura nu mai vorbesc. De ce v-ar interesa aceasta chestiune pe Dvoastra, alegatorul RO pentru europarlamentari? Hm... sa va intreb: cine va va reprezenta mai profesionist, mai eficient, MAI RESPECTABIL: un europarlamentar ce va trebui sa invete de la a la z proceduri, sa studieze dosare, sa-si rezolve chestiunile logistice legate de o localizare in Bruxelles si Strasbourg, de birou, de asistenti, de cate si mai cate... SAU eu, cea care de 7 ani asta doresc sa ajung sa fac si in acest scop ma pregatesc? Sau sa spun ca deja din 2001 INAINTE DE ADERARE tarii noastre la uniune deja citeam, predam in engleza studentilor chestiuni legate de procedurile UE si deja le ceream votul (care pe loc era oferit :) pentru cand voi candida.

Sa trec acum la ceea ce ne doare. Si sa spun ca si in bancuri: am o veste buna si una proasta care s-o spun prima... tocmai citesc

mi se pare ca si o gluma proasta daca sa nu spun o injurie acest fapt... sa fim oare chiar asa de saraci pe plan local ca nu ne mai permitem sa facem lucrarile minore si vrem sa 'stricam banii' de infrastructura IARASI sau e manevra politica din nou de a da mici contractele acolitilor partinici mincinosi?


 

si iata si stirea proasta confirmata, din pacate, cu link pentru documentare:
 

 
 

Comisia Europeana a acceptat partial realocarea de fonduri UE de la Transport la Dezvoltare Regionala. 240 de milioane de euro se muta la ministerul lui Liviu Dragnea


 

Publicat: 21 Decembrie 2013 @ 02:03

Comisia Europeana a acceptat realocarea unor fonduri europene de 240 de milioane de euro de la Programul Operational Sectorial Transport si POS Mediu la Programul Operational Regional, pentru lucrari la scoli, spitale si drumuri judetene, dupa ce initial Ministerul Fondurilor Europene solicitase ca mutarea sa acopere 350 de milioane de euro.

Informatia a fost anuntata vineri de Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat.

Astfel, Programul Operational Transport, de la Ministerul Transporturilor, condus de liberala Ramona Manescu pierde 140 de milioane de euro, insa Ministerul Fondurilor Europene voia sa mute 250 de milioane de euro de la POS Transport la Programul Operational Regional, gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de social-democratul Liviu Dragnea.

De la POS Mediu, program gestionat de Autoritatea de Management a Ministerului Mediuluil, condus de social-democrata Rovana Plumb, au fost mutati 100 milioane de euro catre POR, asa cum isi propusese MFE de la bun inceput.

Cei 240 de milioane de euro realocati de la Transport si Mediu la POR vor fi utilizati astfel:
 

  • 173 milioane de euro pentru scoli si spitale.
  • 67 milioane de euro pentru drumuri judetene.

"Decizia Comisiei Europene va avea un impact important asupra dezvoltarii comunitatilor locale", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Totodata, Ministerul Fondurilor Europene sustine ca "realocarea fondurilor nu afecteaza implementarea proiectelor aprobate deoarece sumele care au fost realocate nu erau contractate la nivelul POS Transport, respectiv POS Mediu".

Surse guvernamentale au declarat, pentru HotNews.ro, saptamana trecuta, ca la Intalnirea anuala a reprezentantilor serviciilor Comisiei Eurpene cu sefii de autoritati de management  din Romania, din 10 decembrie, seful adjunct al Unitatii pentru Romania din cadrul

 

Directoratului general politici  regionale (DG REGIO) al CE, germanul Anton Schrag, a lasat sa se inteleaga ca Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa regandeasca realocarile solicitate, de bani europeni de la Transporturi la Dezvoltare Regionala.

La inceputul lunii noiembrie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, anunta ca avea sa ceara Comisiei Europene permisiunea de a realoca 350 de milioane de euro din banii europeni alocati pentru Programul Operational Sectorial Transport si POS Mediu la Programul Operational Regional.

Prin aceasta realocare de bani europeni, viceprmierul Liviu Dragnea ar avea de castigat si mai multa sustinere din partea alesilor locali - banii de la transporturi se muta practic de la lucrari de anvergura mare, derulate de cateva companii puternice, majoritatea straine, la lucrari mici, cum sunt cele de renovare a unor scoli si spitale din teritoriu, efectuate de firme mici, locale. 

In schimb, Ministerul Fondurilor Europene subliniaza ca Programul Operational Regional, catre care a fost redistribuita suma de 240 milioane de euro, "este cel mai performant program".

"Prin intermediul acestui program, Romania a atras pana la data de 17 decembrie peste 1,64 miliarde de euro. In acelasi timp, sumele solicitate Comisiei prin intermediul POR pentru a fi rambursate Romaniei, se ridicau la aproximativ 1,75 miliarde de euro. Astfel, rata de absorbtie curenta aferenta POR era de aproximativ 47%. Tot la data de 17 decembrie, rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune era de peste 28%", a mentionat MFE.

de Claudiu Zamfir

Articole legate de acelasi subiect
Traian Basescu: Consiliul Europei a decis sa infiinteze la Bucuresti un oficiu pentru combaterea criminalitatii cibernetice. Am propus ca oficiul sa devina o agentie a UE | 21 Decembrie 2013
Viviane Reding: Suntem foarte ingrijorati de faptul ca lucrurile se dezvolta in directia gresita in Romania pe frontul anticoruptiei | 17 Decembrie 2013
Hannes Swoboda neaga "un zvon absurd" ca ii cere demisia lui Victor Ponta | 14 Decembrie 2013


 

Intrebare: de ce nu utilizam banii alocati pentru acest tip de lucrari din


 

Top CE: Romania este pe ultimul loc in UE la absorbtia banilor din
Fondul Social European (iar situatia la Fondul de Coeziune nu e mai buna)

Publicat: 25 Noiembrie 2013 @ 23:34
 Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana privind absorbtia
banilor din Fondul Social European, cu o rata de numai 26%, mai putin
de jumatate din media UE, releva datele furnizate luni de Comisia
Europeana.

 In perioada de programare 2007-2013, Romania are alocati din FSE un
total de 3,68 miliarde de euro, din care a reusit sa absoarba numai
26%, ca plati intermediare cumulate efectuate de Comisie, pe baza
cheltuielilor certificate. Situatia este valabila pana la data de 31
octombrie 2013.

Din totalul alocarilor FSE, Romaniei ii revin numai pentru componenta
"Cresterea participarii migrantilor la ocuparea fortei de munca" si
"Integrarea persoanelor dezavantajate pe piata muncii" peste 433 de
milioane de euro in perioada 2007-2013, insa Romania nu a reusit sa
atraga decat 11,7%.

In Romania, FSE alimenteaza in principal Programul Operational
Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) de la Ministerul
Muncii, dar si PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA), de
la Ministerul Dezvoltarii
Regionale si Administratiei Publice.

La nivelul intregii Uniuni Europene, FSE cuprinde 75,6 miliarde de
euro, din care Comisia  aplatit statelor membre in total 54%. Pe
prioritatile "Cresterea participarii migrantilor la ocuparea fortei de
munca" si "Integrarea persoanelor dezavantajate pe piata muncii",
statele membre au alocati in total aproape 1,15 miliarde de euro, insa
rata de absorbtie a fost de 15,1%.

Spre comparatie, Bulgaria a primit plati in FSE de 46%, Ungaria 34%,
iar Polonia 62% din sumele care le-au fost alocate.

Cele mai bune rate de absorbtie a banilor europeni din fondul social
au inregistrat:
•Letonia 83%
•Portugalia 76%
•Austria 75%
•Estonia 72%

de Claudiu Zamfir

 Articole legate de acelasi subiectFonduri UE 2014-2020. Cifrele unei
agriculturi inapoiate. Pica si mitul potentialului agricol al
Romaniei. Unde vrem sa investim cele 8,15 miliarde de euro din PNDR,
de la Comisia Europeana | 13 Decembrie 2013Comisia Europeana e de
acord cu transferul structurii AM POSDRU intre doua ministere
romanesti: Vedeti sa nu afecteze ultimii 2 ani de absorbtie pe POSDRU
| 29 Noiembrie 2013Document CE: Romania a suferit corectii financiare
de 139 de milioane de euro in anul 2012. Spania - peste 2 miliarde de
euro | 27 Noiembrie 2013